2016-01-10 11:09:30• hírek • Szatmár.ro

Az ifjúsági főváros egy éve szatmáriakkal a fedélzeten

A teljes tavalyi év Kolozsvárra és ezzel együtt a fiatalokra fókuszálódott, hiszen a kincses város nyerte el a megtisztelő, de egyben komoly felelősséget jelentő Európai Ifjúsági Főváros címet. Az erdélyi ifjúsági szervezetek is bekapcsolódtak a megszámlálhatatlan rendezvénysorozatba, méghozzá kétféle képpen.

Voltak rendezvények, amelyeket más megyékből érkező fiatalok szerveztek Kolozsváron, de voltak olyan saját rendezvények is, ahol elsősorban a mediatizálás kapott fő szerepet. Szatmár megyéből kilenc olyan rendezvényt támogatott az elmúlt év során a Communitas Alapítvány, amelyek mindegyike valamilyen szinten felvállalta, hogy vagy mediatizálja az Európai Ifjúsági Főváros főprojektet, vagy egyenesen annak részeként tűnik fel.

A Szatmárnémetiben bejegyzett Antal Zsolt Alapítvány Kolozsvárra fókuszált mindkét programjával. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés a Partiumi Magyar Napokon megrendezett ifjúsági szigetbe vonta bele Kolozsvár és az ifjúság népszerűsítését. A Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács is mindkét esetben a szatmári fiatalság körében vállalta fel az országos és európai jelentőségű projekt népszerűsítését. A Szatmár Megyei Diákszövetség ugyanezen céllal szervezte meg a szokásos slam poetry estjét, amelybe beleszőtték az ififőváros célkitűzéseit.

A Szent-Györgyi Albert Társaság a társadalom nagy részének figyelmét kívánta ebből az alkalomból a fiatal orvosok elvándorlásának veszélyeire felhívni. A Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület pedig egyszer Kolozsváron mutatta be, hogy mit is jelent szatmárinak lenni Erdély fővárosában, másodszor pedig a programsorozat magyar szervezőit hozta el - immár másodszor -, hogy a középiskolásoknak nyújtsanak információkat, de nem csak az ifjúsági fővárosról, de magáról a kolozsvári egyetemista létről is. A kilenc projektet a Communitas Alapítvány összesen 11.100 lejjel támogatta, amely résztámogatást jelent, hiszen a projektek összköltségvetése ennél jelentősebb.



Ezek közül a legutolsó a középiskolásoknak szólt, mindhárom szatmárnémeti magyar tannyelvű iskolában (Szatmárnémeti Református Gimnázium, Hám János Római Katolikus Teológiai Gimnázium, Kölcsey Ferenc Főgimnázium).

Társszervező a Kolozsvár 2015 Egyesület volt, míg az előadók: Balog Kinga és Ferencz Blanka, akik közvetlenül részt vettek a kolozsvári szervezésekben, Szöllősi Tamás, aki Budapesten volt ezalatt az egy év alatt a Kolozsvár 2015 - Európa Ifjúsági Főváros projekt nagykövete, valamint Szénás Szabolcs, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke, mint helyi szervező.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: